Atklājumi.lv

e-žurnāls par zinātni, cilvēku un rītdienas tehnoloģijām

Suņi spēj atcerēties rotaļlietu vārdus līdz pat 2 gadus pēc to iemācīšanās

Ungāru etologi no Lorānda Ētveša univesitātes eksperimentāli noskaidrojuši, ka daļa suņu spēj atcerēties rotaļlietu nosaukumus līdz pat 2 gadus ilgi. Raksts par pētījumu publicēts žurnālā “Biology Letters”.

Jau iepriekšējos pētījumos bija noskaidrots, ka suņi spēj iemācīties un saprast visai daudz vārdu. Rekordists šajā ziņā ir borderkollijs Čeizers, kurš pēc 3 intensīvas apmācības gadiem 2011. gadā zināja vairāk nekā 1000 vārdu nozīmi. Tomēr ne visu šķirņu suņiem un ne visiem atsevišķo šķirņu īpatņiem atcerēšanās spējas ir vienādas. Tieši borderkollijiem ir vislabākā atmiņa un tie ir vispakļāvīgākie apmācībai.

Lai noskaidrotu, cik ilgi suņi var atcerēties iemācītos vārdus, resp. – vai iemācītais tiek saglabāts arī ilgtermiņa atmiņā jeb saglabājas tikai tik ilgi, kamēr pietiekami bieži tiek atkārtots, pētnieki veica eksperimentu, kurā piedalījās pieci apmācībai labi pakļaujošies suņi (borderkolliji, no tiem 2 kuces un 3 suņi), kuriem 2 gadus iepriekš īsā laika posmā (1 nedēļā) bija iemācīts atcerēties 12 rotaļu mantiņu vārdus un tās pēc saimnieka uzaicinājuma atnest. Vienu mēnesi pēc rotaļlietu vārdu apgūšanas suņiem tika veikta atcerēšanas pārbaude.

Eksperimentā suņiem priekšā tika noliktas 14 rotaļlietas, no kurām 6 bija tās, kuras tie nebija redzējuši 2 gadus (testa rotaļlietas), bet 8 – no suņa parasto, bieži lietoto rotaļlietu krājuma. Saimnieks sunim prasīja atnest testa rotaļlietas, pēc kārtas nejaušas izvēles secībā nosaucot to vārdu. Kad sunim priekšā palika tikai 3 testa rotaļlietas, visas jau aiznestās tika novietotas atpakaļ. Šāda pārbaude ar katru suni tika veikta 2 reizes.

Visai eksperimentā piedalījušos suņu grupai aprēķinātā nejaušas pareizas izvēles iespējamība bija 20,4%, kamēr grupas kopējais rezultāts bija 44%. Četriem no pieciem suņiem individuālie rezultāti bija vēl augstāki – viņi vismaz vienreiz pareizi atnesa no 3 līdz 9 rotaļlietām.

Apkopojot rezultātus, pētnieki secina, ka suņi, tāpat kā cilvēki, spēj saglabāt īsā laika sprīdī apgūtas lietas ilgtermiņa atmiņā, kas tiem ļauj veidot salīdzinoši lielus zināmo vārdu krājumus. Tas nozīmē, ka ilgtermiņa atmiņu veidošanās nav specifiska cilvēku īpašība, bet piemīt arī citu attīstītu dzīvnieku smadzenēm. Pēc zinātnieku domām suņiem, tāpat kā cilvēkiem, ilgtermiņa atmiņu nostiprināšanos veicina jaunapgūto vārdu atkārtošana, kas suņu gadījumā notika vienu mēnesi pēc iemācīšanās. Jebkādas līdzības vai atšķirības, kādas varētu atklāt suņu un cilvēku ilgtermiņa atmiņu veidošanās mehānismā, varētu palīdzēt labāk izprast kā dažādas kognitīvās spējas evolucionējušas un līdzdarbojušās mūsu smadzenēs attīstot valodas prasmes.

Avoti:

royalsocietypublishing.org
npr.org

© Atklajumi.lv. Pārpublicēt atļauts tikai ievērojot ŠOS NOTEIKUMUS.