Atklājumi.lv

e-žurnāls par zinātni, cilvēku un rītdienas tehnoloģijām

Alcheimera slimība

Flavonoīdi augļos un dārzeņos, vitamīns D un kurkumīns var aizkavēt Alcheimera slimības attīstību

Flavonoīdi ir dažādos augos, augļos un dārzeņos, tai skaitā tējā, kakao pupiņās un vīnogās (sarkanvīnā) sastopama ķīmisku vielu grupa. Tie ir fenola savienojumi, kuru labvēlīgā ietekme uz organismu ķīmiķiem un biologiem jau sen zināma - flavonoīdi darbojas kā antibiotikas, tiem ir pretaudzēju aktivitāte, pretiekaisuma, antioksidatīva un asinsvadu caurlaidību regulējoša iedarbība. Tagad flavonoīdiem bagātas pārtikas lietošanu uzturā rosina jauns secinājums - tie, ļoti iespējams, spēj aizsargāt arī pret pagaidām neārstējamo Alcheimera slimību, kuras pazīstamākās izpausmes ir atmiņas zudums un vecuma vājprāts.

Lasīt tālāk ...

Jauna teorija par Alcheimera slimības izraisītāju

ASV biotehnoloģiju kompānijas Genentech Inc zinātnieki izvirzījuši jaunu, žurnāla Nature jaunākajā numurā aprakstītu teoriju, kas skaidro, kā Alcheimera slimība sagrauj smadzenes. Viņi uzskata, ka ķīmiskā viela, kas cilvēka embrionālās attīstības fāzē dabīgi aizvada projām nevajadzīgās smadzeņu šūnas, Alcheimera gadījumā kaut kādu apstākļu rosināta tiek aktivizēta destruktīvai veselu šūnu iznīcināšanai.

Lasīt tālāk ...

Kafija pazemina risku saslimt ar Alcheimera slimību

Vidējā vecuma cilvēki, kas ikdienā izdzer dažas tasītes kafiju ievērojami pazemina Alcheimera slimības attīstības risku, teikts izdevuma Journal of Alzheimer's Disease janvāra numurā publicētā skandināvu zinātnieku pētījumā.

Lasīt tālāk ...