Jauns pētījums apliecina - šokolādes lietošana uzlabo sirds un asinsvadu veselību
- Detaļas
- Publicēts 06 Marts 2014
- Autors Agnese Reķe
Runas par to, ka tumšā šokolāde saprātīgos daudzumos nāk veselībai par labu, dzirdamas jau sen. Parasti kā šokolādes sniegtie labumi tiek minēta tās spēja palielināt endorfīnu jeb laimes hormonu sintēzes tempu organismā, spēja uzlabot smadzeņu darbību un koncentrēšanās spējas, kā arī labvēlīgā ietekme uz sirds veselību.
Šokolādes ietekme uz sirds veselību ir pētīta plaši, piemēram, izdevumā „European Heart Journal" reiz publicēti pētījuma rezultāti, kas pierādījuši, ka cilvēkiem, kas ik dienu apēd vienu šokolādes gabaliņu, ir par 39% mazāks sirdstriekas risks. Veikti vēl neskaitāmi līdzīgi pētījumi, tomēr neatbildēto jautājumu joprojām ir daudz.
Nesen Nīderlandē veikts jauns pētījums par tumšās šokolādes ietekmi uz asinsvadu stāvokli, kura rezultāti publicēti eksperimentālās bioloģijas zinātniskajā izdevumā „The FASEB Journal". Ziņots, ka pētījumā pierādījies, ka tumšā šokolāde palīdz atjaunot artēriju sieniņu elastību, turklāt pasargā baltos asinsķermenīšus jeb leikocītus no pielipšanas pie asinsvadiem.
Gan artēriju elastības mazināšanās, gan leikocītu pieķeršanās asinsvadu sieniņām ir iemesli, kas var veicināt aterosklerozes veidošanos.
Ateroskleroze ir viena no mūsdienās izplatītākajām hroniskajām asinsvadu saslimšanām, kas izpaužas kā taukveidīgu vielu (galvenokārt holesterīna) nogulsnēšanās uz asinsvadu sieniņām. Ateroskleroze izraisa asinsvadu deformēšanos un sašaurināšanos vai pat pilnīgu nosprostošanos slimības neārstēšanas gadījumā. Slimības dēļ pasliktinās iekšējo orgānu, to skaitā galvas smadzeņu, apgāde ar asinīm. Aterosklerozes saslimšanai var būt ļoti nopietnas un pat letālas sekas, piemēram, infarkts, insults vai tromboze.
Pēc „Eurostat" datiem, daļā Eiropas Savienības, to skaitā Baltijas valstīs, sirds slimības ir izplatītākais nāves cēlonis, īpaši – išēmiskās sirds slimības (slimības, kam raksturīga samazināta asins padeve sirds muskulim). Piemēram, 2010.gadā Baltijas valstīs no išēmiskajām sirds slimībām mira vidēji 200 iedzīvotāji no 100,000, kas ir ievērojams rādītājs.
Zinātnieki no Vāgeningenas universitātes (Nīderlande), sadarbībā ar citiem nīderlandiešu pētniekiem, izstrādājuši pētījumu ar mērķi iegūt plašāku informāciju par tumšās šokolādes ietekmi uz asinsvadiem, kā arī noskaidrot kakao pupiņās atrodamās vielas - flavonola - ietekmi uz asinsvadiem.
Par pētījuma dalībniekiem tika izraudzīti 44 pusmūža vīrieši ar paaugstinātu ķermeņa svaru. Pētījuma dalībniekiem ik dienu vajadzēja uzņemt 70 gramus tumšās šokolādes divos četru nedēļu garos periodos. Dalībniekiem ik dienas tika izsniegta parasta, veikalā nopērkama tumšā šokolāde vai arī šokolāde ar paaugstinātu flavonola, vielas, kuras ietekmi uz organismu zinātnieki vēlējās pārbaudīt, daudzumu. Abās šokolādes kakao daudzums bija līdzvērtīgs.
Lai iegūtu pēc iespējas detalizētāku priekšstatu par izmaiņām organismā, zinātnieki pētījuma laikā regulāri veica dažādu, asinsvadu stāvokli raksturojošu, parametru mērījumus, kā arī fiksēja informāciju par pētījumā iesaistīto vīriešu motivāciju ēst šokolādi (dalībnieki nebija informēti, ka šokolādēm ir atšķirīgs flavonola daudzums). Pētījuma laikā dalībniekiem tika lūgts atturēties no barības vielām pārbagātu produktu lietošanas uzturā, lai izvairītos no pieņemšanās svarā.
Pētījuma rezultātā noskaidrojās, ka paaugstinātais flavonola daudzums nekādu papildus ietekmi uz asinsvadu veselību neatstāja – vienādi uzlabojumi tika fiksēti gan neuzlabotās, gan ar flavonolu bagātinātās šokolādes gadījumā. Taču bija skaidri redzama tendence, ka paaugstinātais flavonola līmenis šokolādē ietekmēja garšu un mazināja dalībnieku vēlmi šokolādi ēst. Tāpat iegūtie dati liecina, ka pēc regulāras šokolādes devas uzņemšanas mēneša laikā asinsvadi paplašinājās par aptuveni 1%, mazinājās leikocītu skaits asiņu sastāvā, kā arī rādītāji, kas liecināja par balto asinsķermenīšu lipšanu pie asinsvadu sieniņām.
Tumšās šokolādes labvēlīgā ietekme uz veselību ir patīkams atklājums ne tikai tādēļ, ka tas atļauj mums šokolādi ēst ar mazāku vainas apziņu, bet arī tādēļ, ka uz šokolādes radīto efektu bāzes nākotnē varētu izstrādāt medikamentus ar vēl augstāku efektivitāti. Komentējot šokolādes ietekmi uz veselību „FASEB Journal" redaktors Geralds Veismans (Gerald Weissmann) izteicās: „Kamēr vēl nav izgudrotas īpašas „tumšās šokolādes zāles", mums veselības labad jāizmanto tas, kas dots jau tagad – proti, tumšā šokolāde!" Protams, nedrīkst aizmirst, ka tumšo šokolādi, tāpat kā jebkuru citu produktu jālieto ar mēru – devai nevajadzētu pārsniegt 100 kilokaloriju (kcal) robežu, turklāt kakao sastāvam šokolādē ir jābūt vismaz 70%.
Attēls: wikimedia.org, CC.
Avoti:
fasebj.org
epp.eurostat.ec.europa.eu
© Atklajumi.lv. Pārpublicēt atļauts tikai ievērojot ŠOS NOTEIKUMUS.
Jaunākie komentāri
Fizikālās ķīmijas katedra aicina uz semināru par molekulārajiem kristā...
Virsjakas no zirnekļu zīda: realitāte jau šogad
Pārsteidzošā atmiņa - cilvēki spēj atpazīt pirms 10 gadiem redzētus at...